Peder Madsens Gang er en gade i København. Gaden er et godt eksempel på de forhold københavnerne havde måtte leve med under urbaniseringen. I midten af 1800 tallet var de gamle volde stadig ikke nedlagt og ca. 130.000 københavnere måtte derfor klemme sig sammen indenfor voldene.
Peder Madsens Gang var en smal gyde der lå omkring Kgs. Nytorv. Overfyldte boliger, åbne kloakker, sygeepidemier, fattigdom og prostitution var dagligdag for beboerne i Peder Madsens Gang og i resten af København.
Peder Madsens Gang var en meget lille og indelukket gang. Ikke engang solens stråler nåede ned og ramte brostenene eller i de liggende baggårde. Beboernes sundhedstilstand var virkelig dårlige og den kvalmende stillestående luft var ikke med til, at gøre det hele meget bedre. Derfor var det meget vigtigt med en god orden og selvhygiejne for at leve uden sygdom og død.
De fleste af gydens små og miserable lejligheder var samtidig beboet af byens fattigste og usleste befolkning. Disse mennesker var heller ikke med til, at gøre forholdene bedre, da denne befolkning var et let bytte for sygdom og tidlig død. Sådan lød det i 1871 i en betænkning fra det kommunale udvalg, der skulle undersøge, hvad der kunne gøres for at forbedre de sanitære forhold i Peder Madsens Gang.
Det er tydeligt at Emil Hornemann var en stor forkæmper for bedre offentlig hygiejne. Han oplever flere og flere tilfælde af f.eks. tarminfektioner og feber tilfælde. Gaden havde alle mulige former for flydende skrald og afføring løbende ned i de næsten tilstoppede kanaler i gaden. Folk i gaden blev syge, da hygiejnen var så dårlig. Emil Hornemann skrev et af mange breve til Sundhedskommissionen med hans utilfredsheder omkring hygiejnen ikke bare i Peder Madsens Gang men i købstaden København.
Han oplevede sygdommen vokse, ikke bare normal sygdom, men sygdom der var skyldt af skrald, og uhygiejne i gader og stræder. Det var uhumske forhold, og dette gjorde folk syge, sygdom de ikke kunne vælge fra eller ej da de var omgivet af den. Dette var de forhold Emil Hornemann kæmpede mod, da han var læge var det ham en sag der lå tæt på sjælen, og dette resulterede ud i mange breve og klager til Sundhedskommissionen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar